Opleidingen

Seizoen 2023-2024
Deskundige trainers zijn voor Rebound ’73 enorm belangrijk! Daarom organiseren we vanaf seizoen 2023-2024 samen met NBB en Landstede basketbalschool Zwolle een opleidingsprogramma, zowel voor jeugdige trainers als volwassenen. Door zo’n programma in een groep te volgen (in plaats van individueel) versterken wij het clubgevoel.

Er zijn meerdere opleidingsmogelijkheden:

Trainers Ouders die willen coachen Scheidsrechters Tafelaars
Fast Break basis Fast Break basis BS2 Interne opleiding
BT3 BS3
Clinics met Landstede

De groepsgrootte voor de BT3 is minimaal 8 personen en maximaal 16. Omdat Rebound momenteel veel trainers heeft, verwachten we dat de groepen goed gevuld zullen zijn. Alle opleidingen worden door de vereniging betaald.

Fast Break basis opleiding

Deze opleiding bestaat uit vier onderdelen van elk twee uur, welke allemaal in Harderwijk (Bar Sportief en de zaal) worden gegeven. Dit is de basis welke je nodig hebt voor u10, u12 en deels ook eerstejaars u14. Ook coachende ouders zijn zeer welkom om deze opleiding te doen. Om een certificaat te ontvangen, dien je drie van de vier bijeenkomsten te volgen.

Introductie 03-okt 19.30-21.30
Pedagogiek & jij als coach 17-okt 19.30-21.30
De ideale training voorbereiden (in de zaal) 31-okt 19.30-21.30
Coachen, groeimindset en omgaan met emoties 07-nov 19.30-21.30

Ter voorbereiding ontvang je een inlogaccount van FlowSparks en MultiSkillz. Hierop staat alle leerstof en oefenmateriaal die je een jaar lang gratis kunt gebruiken.

Wat is de Fast Break opleiding?

Het doel van deze cursus is om trainers/ouders te enthousiasmeren voor het vak en de basisprincipes van het trainen en coachen mee te geven. De cursus is met name bedoeld voor jeugdtrainers in de categorie U10 en U12 met uitloop naar u14.

Fast Break is een “hybride” vormgegeven cursus en bestaat uit e-learning, gevolgd door vier gesprekken met een leercoach. De e-learning modules worden online gevolgd. De deelnemer ontvangt een ontwikkelgericht advies van de leercoach en een NBB-certificaat. Iedere deelnemer ontvangt aan het einde van de cursus ook een inlogcode voor de database Multi SkillZ, zodat de beginnende trainer/coach direct een hulpmiddel krijgt om gericht op een jonge doelgroep training te geven.

De gesprekken met de leercoach vinden plaats in Harderwijk. Een ruimte wordt door Rebound geregeld. De kosten voor de opleiding zijn voor rekening van de vereniging.

Basketbal Trainer niveau 3

Heb je de smaak te pakken en wil je na Fast Break doorgaan? Of denk je dat je het meteen aan kunt (bijvoorbeeld omdat je al enkele jaren trainer bent)? De BT3 opleiding wordt gegeven in de Topsporthal Zwolle, zowel in de zaal als in een lokaal. Alle overige informatie van de NBB vind je op deze website: BT3: Zelfstandig trainer/coach – Basketball.nl

Introductie 05-11-2023 10:00 – 13:00
Ken je doelgroep 14-11-2023 Avond, tijd volgt
Structureren & communiceren 30-11-2023 Avond, tijd volgt
Groeimindset & Positief coachen 10-12-2023 Ochtend, tijd volgt
NNB 16-12-2023 Ochtend, tijd volgt
Analyseren 09-01-2024 Avond, tijd volgt
Didactiek 18-01-2024 Avond, tijd volgt
Fysieke ontwikkeling 27-01-2024 Ochtend, tijd volgt
Aansturen assistent coach 06-02-2024 Avond, tijd volgt
NNB 15-02-2024 Avond, tijd volgt
NNB 25-02-2024 Ochtend, tijd volgt

Na deze opleiding volgt een examen waarbij je jouw portfolio laat zien. En tevens is er een observatie door een examinator.

Wat is de Basketbal Trainer 3 opleiding?

Heb je al wat ervaring of heb je serieuze plannen (en ken je het spel al vrij aardig). Dan kan BT3 je opleiden tot zelfstandig trainer op een goed niveau. Zelfstudie vooraf is noodzakelijk omdat het de opleiding versnelt. De opleiding is met de hele groep en wordt georganiseerd in Zwolle. Deels in een klaslokaal en deels in de zaal. In het programma mag je de volgende onderdelen verwachten:

Persoonlijk Ontwikkelingsplan & Hoe maak ik een portfolio

 • Introductie op ontwikkelingsmodellen & speciale doelgroepen
 • Pedagogisch handelen in een veilig sportklimaat
 • Handvaten voor training geven & didactische vaardigheden
 • Breed Motorisch Ontwikkelen
 • Blessurepreventie
 • Trainingskunde & Voedingsleer
 • Sporttechnische leerlijnen
 • Tactische leerlijnen
 • Groeimindset, coaching en communicatie
 • Organiseren van sportaanbod
 • Voortgang van spelers monitoren
 • Aansturen van sporttechnisch kader

De BT3 opleiding rond je af met een examen. Hoe dit werkt wordt nog uitgelegd.

Clinics

In overleg met Landstede basketbalschool en met een topsportcoach (op eredivisie niveau) kunnen wij als Rebound ’73 gebruik maken van clinics. Deze zijn toegankelijk voor onze gediplomeerde trainers. Tijdens een clinic wordt een bepaald onderwerp helemaal uitgewerkt en ondervind je zelf (in de zaal) wat je ermee kunt. Je kunt er daarna meteen mee aan de slag in je eigen team!