Informatiegids seizoen 2024-2025

In het seizoen 2024-2025 spelen we onze thuiswedstrijden in de nieuwe sporthal Sypel 3. We laten onze oude plek in Stadsweiden en de herinneringen aan Bar Sportief achter. We hebben hierover veel gepraat met leden, ouders, sponsors en anderen. Samen gaan we ervoor zorgen dat dit goed gaat. Iedereen – leden, vrijwilligers en ouders – doet mee. Of je nu op de tribune zit, aan de bar staat of bij een vergadering bent, jouw mening telt.

In gesprek met elkaar

Jouw mening is belangrijk, ook als je nog geen 18 bent! Van de trainer en het bestuur mag je verwachten dat zij naar je luisteren. Aan het begin van het seizoen, in september of oktober, is de algemene ledenvergadering. Hier kun je meepraten over de richting van onze club. Ouders zijn ook welkom om erbij te zijn, maar zij mogen niet stemmen. Alleen leden mogen stemmen volgens de regels. Wij vinden structuur in de club belangrijk en werken daarom met een jaarplanning. Zo kun je zien wanneer wat speelt. Handig toch?

Teams

Trainers en coaches

De contactgegevens van de trainers en coaches kun je opvragen bij de secretaris. Elk lid ontvangt de contactgegevens van eigen trainer en coach aan het begin van het seizoen.

Leeftijdscategorieën

Voor de bepaling van de leeftijdsgroepen is de leeftijd op 1 januari 2024 bepalend. De leeftijdsgroepen zijn:

  • U10 – geboortejaar 2015 en 2016
  • U12 – geboortejaar 2013 en 2014
  • U14 – geboortejaar 2011 en 2012
  • U16 – geboortejaar 2009 en 2010
  • U18 – geboortejaar 2007 en 2008
  • U20 – geboortejaar 2005 en 2006
  • U22 – geboortejaar 2003 en 2004
  • Senioren – 2002 en eerder

Teamindeling

Per team kunnen er maximaal 12 spelers meedoen aan de competitie en toernooien. Dit betekent dat er per team maximaal 12 spelers een spelerskaart hebben. Als er geen plaats is in een team voor competitie, kan de speler ingeschreven worden op een wachtlijst. Deze wordt door de ledenadministratie bijgehouden. Bij een eventuele wachtlijst is recreatief spelen mogelijk, mits daarvoor ruimte is.

Trainingen

De trainingstijden en de trainingslocaties van de teams kun je vinden op onze website. Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen wordt er geen training gegeven. De eerste training is op maandag 26 augustus 2024 en de laatste training is op vrijdag 11 juli 2025.

Voor seizoen 2024-2025 vervallen de volgende trainingen:

Geen training wegens In de periode
Herfstvakantie 26 oktober t/m 3 november 2024
Kerstvakantie 21 december 2024 t/m 5 januari 2025
Voorjaarsvakantie 22 februari t/m 2 maart 2025
Goede Vrijdag 18 april 2025
Tweede Paasdag 21 april 2025
Meivakantie 18 april t/m 5 mei 2025
Hemelvaartsdag 29 mei 2025
Tweede Pinksterdag 9 juni 2025
Zomervakantie 19 juli t/m 31 augustus 2025

Communicatie ouders

Wat houdt het in om communicatie ouder te zijn en wat moet je dan doen? Er zijn vijf taken:

  1. Je maakt een app groep aan met de trainers en ouders van het team en deelt in deze team-app informatie vanuit Rebound of de trainer met de andere ouders uit het team
  2. Je stelt een rijd- en wasschema op voor alle wedstrijden en deelt deze in de team-app
  3. Je stuurt ouders op de dag van de wedstrijd (of in 1 van de dagen ervoor) een reminder (hoe laat aanwezig, wie rijdt, wie heeft de shirts, wie neemt ze weer mee na de wedstrijd etc.)
  4. Je attendeert het team erop dat er bij thuiswedstrijden waarschijnlijk getafeld of gefloten moet worden. Hier vind je alle informatie: https://rebound73.nl/wedstrijden/tafelen-en-fluiten/
  5. Je verzorgt lief en leed
Rijd- en wasschema maken

In de app ‘Basketball.nl’ staan alle wedstrijden. De communicatie ouder maakt een rijd- en wasschema voor alle wedstrijden van het team. Hierop staat wie er naar welke wedstrijd rijdt en wie wanneer de shirts wast. Probeer de km’s die iedere ouder rijdt zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dus niet Urk en Twello bij één ouder en alleen Zeewolde bij een ander. Schat ook ruim de reistijd in, houd rekening met mogelijke files. Zorg dat je i.o.m. de trainers minimaal 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd aanwezig bent, voor omkleden en de warming-up. Vertrek ruim op tijd, beter te vroeg en extra inspelen, dan (bijna) te laat en moeten racen. Zorg dat er voldoende auto’s meerijden om iedereen veilig te vervoeren. Niet meer personen in een auto dan er autogordels aanwezig zijn!

Op een rijd- en wasschema staan de volgende zaken:

  • Datum en tijd van de wedstrijd
  • Tegenstander
  • Locatie van de wedstrijd
  • Afstand en reistijd
  • Vertrektijd vanaf De Sypel
  • Wie wast de shirts

Voorbeeldje van een rijd- en wasschema

Datum / tijd Wedstrijd tegenstander  Locatie  Vertrekken om / aanwezig (reistijd) Rijden X auto’s per keer Wassen
11-10-2024 / 12.30 uur VUAS Educalaan 3, Dronten 11.30 uur / 30 min. NB tel van te voren de teamleden en trainers die mee moeten rijden bij elkaar op, hoeveel auto’s heb je nodig? Joop

 

Wedstrijden

Het schema voor fluiten en tafelen

Het schema wordt ingedeeld per team (en dus niet per speler/individu). Je spreekt dus met je medespelers af wie er fluit of tafelt. Het wordt bekend gemaakt op drie manieren:

Jouw trainer of coach zal bij de doordeweekse trainingen het schema bespreken. Moet je een keer de training overslaan? Dan zorg ervoor dat je geïnformeerd wordt door een medespeler of jouw trainer.

Vanaf de u12 kun je ingezet worden als tafelaar (klok of scores bijhouden). Zorg ervoor dat je een keer hebt meegedraaid met een wedstrijd zodat je weet wat je moet doen. Minimaal 1 keer per jaar wordt een tafelcursus gegeven, je krijgt hier vanzelf een oproep voor. Vanaf de u16 kun je ingezet worden als scheidsrechter. Zorg ervoor dat je dit al eens bij een training hebt gedaan en dat je je spelregelbewijs hebt gehaald (verplicht vanaf u14). Minimaal 1 keer per jaar wordt een cursus gegeven, je krijgt hier vanzelf een oproep voor.

Hoe werkt het schema precies?

Vanaf seizoen 24-25 houden de thuisteams hun eigen broek op. Dit betekent dat de beschikbare thuisspelende teams het fluiten en tafelen regelen, zie het schema hiervoor. Deze aanpak hebben we gejat bij andere verenigingen en lijkt prima te werken. Er zitten wel wat afspraken aan vast:

  • Van elk team is er minimaal 1 persoon die in de appgroep fluiten & tafelen zit (mag ook een vader of moeder zijn). Namens de scheidsrechterscommissie zit er ook iemand in
  • Deze afgevaardigde deelt de planning met het team en is verantwoordelijk voor een eerlijke verdeling van fluiten en tafelen
  • Teams mogen met elkaar ruilen, dat gebeurt via de appgroep zodat iedereen ervan af weet

Voorbeeld planning op 21 september: in deze situatie zorgen de seniorenteams voor fluiten en jeugdteams voor tafelen. Ruilen met andere teams mag! Bijvoorbeeld met een team wat dat weekend niet hoeft te spelen, of eerder/later op de dag enzovoort. Maar jij blijft daarvoor wel verantwoordelijk!

 

Wat als je niet komt opdagen?

De teams staan klaar en jij bent er niet om te fluiten of tafelen. Misschien heb je dit zelf als speler al eens meegemaakt en weet je hoe vervelend dat is. Jouw trainer wordt erop aangesproken dat jij er niet bent en zal ervoor zorgen dat je bij jouw eerstvolgende thuiswedstrijd op de bank mag blijven. Je speelt dan dus niet. Heb je tijdig iemand anders geregeld? Dan kun je gewoon spelen.

Spelregelbewijs vanaf 14 jaar

Basketbal is een fantastische sport, maar qua spelregels kan het soms lastig zijn. Vanuit de Nederlandse basketbalbond is het halen van een spelregelbewijs daarom verplicht gesteld. Je wordt hier vanzelf voor uitgenodigd. Bij Rebound vinden we het ook belangrijk dat je de regels begrijpt. We stellen het daarom verplicht voor al onze wedstrijdspelers van 14 jaar t/m 24 jaar om hun spelregelbewijs te halen. Wie in het bezit is van een scheidsrechtersdiploma heeft vrijstelling en hoeft het spelregelbewijs niet meer te halen.

Clubkleding is donkerblauw

De hoofdkleur van de Rebound ’73 is donkerblauw. Bij wedstrijden tegen teams met dezelfde kleur clubkleding gelden de NBB-regels. Het uitteam dient in een afwijkende kleur te spelen, zodanig dat het niet verwarrend is voor medespelers (naar inschatting van de scheidsrechters).

Gratis scheidsrechter shirt

Rebound vindt het belangrijk dat onze scheidsrechters er netjes bij lopen. Als je een officieel scheidrechtershirt voor jezelf aanschaft, dan mag je de rekening naar de penningmeester sturen! Goede deal toch?

Financiële bijdrage aan een toernooi

Als er een team meedoet aan een toernooi kan het team een financiële bijdrage aanvragen bij de penningmeester van maximaal € 35,- per seizoen. Het team dient zelf voor vervoer te zorgen.

Onze financiële zaakjes goed op orde

Rebound wil haar financiële zaakjes goed op orde hebben. Daarom is het nodig dat iedereen tijdig aan zijn financiële verplichtingen voldoet. Daarbij willen we de contributie laag houden zodat basketbal een betaalbare sport blijft. Het kan desondanks voorkomen dat een contributie-inning slecht uitkomt. In overleg met de penningmeester kan een eenvoudige betalingsregeling worden afgesproken. Doe dit tijdig en laat het er niet op aan komen. Bij een stornering zal de penningmeester contact opnemen met jou en alsnog een betalingsregeling proberen af te spreken. Lukt dit niet, dan ben je niet speelgerechtigd en kun je helaas ook niet meer trainen.

Contributie voor de vereniging en basketbalbond

De contributie voor het spelen bij Rebound wordt op de website aangegeven en is leidend. Dit bedrag wordt in vier termijnen van jouw rekening afgeschreven in september, november, januari en april. Als een inning niet mogelijk is kun je contact opnemen met de penningmeester. De bondscontributie wordt in oktober geïnd of bij aanvang van het lidmaatschap.

Aanmelding Verschuldigde contributie
Tussen 1 mei en 30 september

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 1, 2, 3, 4

Tussen 1 oktober en 30 november

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 2, 3, 4

Tussen 1 december en 31 januari

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 3, 4

Tussen 1 februari en 30 april

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 4

Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig € 10 en wordt met de eerste contributie geïnd. Ben je in het verleden al eens lid geweest (en kun je dit aantonen)? Dan vervalt het inschrijfgeld. Eventuele maatwerkafspraken gaan altijd in overleg met de penningmeester.

Opzeggen en schuldvrijverklaring

Opzeggingen dienen schriftelijk per mail te gebeuren bij de ledenadministratie (lidmaatschap@rebound73.nl).

Opzegging Verschuldigde contributie
Voor 1 mei van het volgende seizoen Geen
Tussen 1 mei en 15 augustus Bondscontributie nieuwe seizoen
Tussen 16 augustus en 30 september

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 1

Tussen 1 oktober en 31 december

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 1, 2

Tussen 1 januari en 28 februari

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 1, 2, 3

Tussen 1 maart en 30 april

Bondscontributie en

verenigingscontributie kwartaal 1, 2, 3, 4

Wil je na opzegging bij een andere vereniging gaan spelen, zorg dan dat je aan al je financiële verplichtingen hebt voldaan en vraag om een schuldvrijverklaring bij de penningmeester (penningmeester@rebound73.nl). Als je niet schuldenvrij bent, dan ben je niet speelgerechtigd bij een andere vereniging (je wordt dan geblokkeerd in Sportlink).

Boetes

Basketbal is een sport waarbij boetes uitgedeeld kunnen worden door de Nederlandse basketbalbond. De vereniging houdt zich het recht voor om ontvangen boetes door te berekenen aan een speler/team (zie het huishoudelijk reglement artikel 29 t/m 30):

  1. Het niet hebben van een spelregelbewijs kost € 5 per wedstrijd
  2. Als ongerechtigde speler meedoen kost de eerste wedstrijd € 25. Daarna € 35 en vervolgens € 45.

Helaas is het noodzakelijk om binnen de vereniging enkele sancties af te spreken wanneer de verplichting voor fluiten of tafelen niet wordt nagekomen. Hiervoor gelden de volgende regels:

  1. Het fluit- en tafelschema op de website is leidend.
  2. Als je niet kan, ben je zelf verantwoordelijk om vervanging te regelen.
  3. Als de vervanger niet op komt dagen, is dat de verantwoordelijkheid van de oorspronkelijk ingedeelde fluiter en/of tafelaar.
  4. Coaches of aanvoerders zijn verplicht schorsingen uit te voeren.
  5. In gevallen waar discussie ontstaat is de beslissing van het bestuur van Rebound bindend.

Vertrouwenspersoon

Zijn er dingen gebeurd waar je niet gemakkelijk over praat of heb je dingen gezien die niet door de beugel kunnen of heb je problemen met deze of gene dan kan je contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Je kunt haar vertrouwen en informatie wordt alleen gedeeld als jij dit wil. Contactgegevens vind je op de website.

Risico’s en verzekeringen

Jij basketbalt op eigen risico. De vereniging is niet verantwoordelijk voor schade aan personen en/of materialen. Alle basketballeden vallen onder een collectieve ongevallenverzekering welke van kracht is tijdens het deelnemen aan activiteiten van de NBB en de vereniging en tijdens het rechtstreeks gaan naar en komen van de plaats waar de activiteiten plaatsvinden (zie ook het huishoudelijk reglement art. 31 t/m 35).

Belangrijke medische informatie

Zijn er over jouw belangrijke medische gegevens die bekend dienen te zijn bij een incident geef dit dan door aan jouw coach. Als voorbeeld kunnen we noemen diabetici of allergische reacties op bepaalde medicijnen of insectenbeten en hoe hierop te handelen.

Privacy

Tijdens toernooien en wedstrijden kunnen audio/visuele opnames gemaakt worden. Deze opnames kunnen worden gebruikt voor de clubpromotie of publicaties. Als dit niet wenselijk is, kun je dit ter plekke aangeven. Op de website is het privacy beleid van de vereniging te vinden. Wij voldoen aan de verordening gegevensbescherming.