Een allround sport, een pure teamsport, iedereen kan het leren en het is ook mega-intensief. Zo omschrijft de jubileumcommissie van Rebound’73 de sport basketbal. De Amerikaanse sport was begin jaren ’70 op de Veluwe nog vrijwel onbekend, maar dat is nu wel anders. Zaterdag 1 april viert Rebound’73 haar 50-jarig bestaan en daarmee ook een halve eeuw basketbal in Harderwijk.

De reden hierachter is echter nooit achterhaald. Hans Wortman, destijds 15-jarige middelbare scholier, herinnert zich de avond bij Cafetaria Tima nog goed. „Dit was het voormalig PMT-gebouw (Protestants Militair Tehuis) en is nu Steakhouse Tennessee. In het Schilders Nieuwsblad stond een oproep voor wie geïnteresseerd was in Amerikaanse sporten. We waren met veel leerlingen van het CCNV, want tijdens de gymles hadden we voor het eerst kennis gemaakt met basketbal.”

Na enkele maanden honkbal werd het buiten kouder en koos hij toch voor basketbal. Wortman herinnert zich de trainingen in de houten sporthal aan de Kuipwal maar vooral de trainingen in de WGF-kazerne, waar ook militairen aan meededen. „Ik zat bij de jeugd, maar bij de senioren deden bekende namen zoals Roy Bottse, een latere jungle commandant in Suriname, Luuk de Jong en Koen Blok mee. We hebben in Steenwijk zelfs tegen Desi Bouterse gespeeld.”

Wortman kwam op zijn 17e in het eerste, werd in 1980 en 1981 kampioen en stopte in 1982 na degradatie uit de landelijke tweede divisie, omdat hij in het buitenland ging werken. Begin jaren 90 kwam hij weer terug. „De club had toen twee herenteams, twee damesteams en twee jongensteams. Er kwamen ook spelers die elders al ervaring met basketbal hadden.”

Bauke Keulen is als militair naar de Veluwe getrokken. Hij heeft eerder gebasketbald in Joure, Lemmer en Elburg en is nu acht jaar lid van Rebound’73. Sinds twee jaar is hij voorzitter ad-interim.

Manon Bos is in 2002 op haar 15e gaan basketballen. Inmiddels is ze 35 en all-time topscorer van de dames. „Er was alleen maar een damesteam, daar zat mijn oudere zus Esther bij. Toen ik er bij kwam waren de dames al over de 20. Er was weinig aanwas en ik ben ook een jaar gestopt. Maar nu speel ik weer. We spelen in de derde klasse, het hoogste niveau dat we hebben gehaald is de eerste klasse.”

In de jubileumcommissie zitten ook betrokken ouders: Luit Prinsen, Gerdien van de Brink en Monique Roelofs hebben hun kinderen op de club (gehad). Luit vindt dat er de laatste jaren meer bruisende activiteiten zijn. Monique is 20 jaar geleden Bar Sportief begonnen met haar man Gerwin Pluim. Om een jeugdcoördinator te helpen is zij de ledenadministratie gaan doen. ,,Je ziet jonge jeugd opgroeien tot senioren, huwelijken ontstaan en kinderen die zijn geboren lopen nu in shirtjes van Bar Sportief.”

De vereniging heeft volgens Roelofs al 40 jaar sportzaal Stadsweiden als thuishonk. „Dat is onderbroken toen er ambitieuze plannen waren om heren 1 hoger te laten spelen. Maar ze speelden om 21.00 uur ’s avonds in een verlaten sporthal De Sypel. Na twee jaar zijn ze weer teruggekeerd en nu is het een bruisend geheel op de zaterdag.”

Jubileumfeest 1 april

De jubileumcommissie van Rebound’73, waar ook Sem van Buuren, Marjolein Zantinge en Mathijs Lucassen deel van uitmaken, heeft de afgelopen maanden wekelijks vergaderd om een leuke feestavond neer te zetten. Dat begint om 19.30 uur met een officieel gedeelte waar (ere)leden die een bijzondere bijdrage aan de geschiedenis hebben geleverd door een ceremoniemeester worden geïntroduceerd. Van 19.00-21.00 uur is er een programma voor de jonge kinderen en van 21.00-23.30 uur is het feest voor de oudere jeugd en volwassenen. Er zijn twee ruimtes: de sporthal en de bar. In de sporthal wordt een podium neergezet waar DJ Pluum muziek gaat draaien. Ook zijn hier spellen zoals een sjoelbak, Twister en een spiraal te spelen. Want basketbal wordt op deze dag ‘geparkeerd’.

In Bar Sportief is de reünie voor leden en oud-leden: hier wordt met vier schermen de geschiedenis van 50 jaar Rebound’73 getoond. Momenteel is de jubileumcommissie een campagne om oud-leden aan te schrijven. Er zijn al 200 aanmeldingen er wordt deze avond rekening gehouden met de komst van 300-350 bezoekers, meldt voorzitter Bauke Keulen. In het jubileumjaar zijn er nog andere activiteiten, zoals een vossenjacht, filmavond, pubquiz en toernooi.

De vereniging heeft momenteel 189 leden, vorig jaar waren dat er 170. Vorig seizoen was er voor het eerst weer een meisjesteam. „Ondanks de lage contributie kunnen we het financieel managen. Maar door gebrek aan zaalruimte en trainers staan er 20 kinderen op een wachtlijst.”

Voor de toekomst heeft voorzitter Bauke Keulen ambitie. “We willen eerst onder de senioren het clubgevoel vergroten, dat is heel belangrijk. De dynamiek tussen jong en oud is er nog niet echt. We zijn bezig met een hoofdtrainer van buiten de verenigingen en jongeren die ambitie hebben, kunnen bij ons hun trainersdiploma halen. De doorgaande leerlijn van jeugd naar senioren inzetten heeft tijd nodig. Ook willen we een sociaal maatschappelijke functie in de stad. Het is dan ook een grote wens om na het basketbalveldje in Drielanden (winnaar Stadsidee 2021) ook een 3×3 basketbalveld aan de Parkweg te krijgen, want de Urban Sports zijn erg populair.”

Bron: hardewijksezaken.nl