Wanneer je een sport beoefent is het belangrijk dat iedereen die meedoet weet wat wel en niet is toegestaan. Kennis van de spelregels maken de wedstrijden nog leuker en we zorgen er samen voor dat er meer begrip is voor beslissingen van de scheidsrechters. Het komt nog vaak voor dat beslissingen van de scheidsrechters in twijfel worden getrokken, omdat de spelregels niet altijd bekend zijn, of in de loop der jaren zijn veranderd. Het spelregelbewijs maakt basketballers van jongs af aan vertrouwd met de spelregels van onze sport.

Van masterz naar flowsparks

Op dit moment wordt het platform Basketball Masterz gebruikt. Het platform biedt spelers, coaches en liefhebbers de mogelijkheid om de spelregels bekijken en te oefenen met situaties. Ook kon op dit platform het spelregelbewijs worden behaald. Hoewel het platform heeft bijgedragen aan meer begrip op de basketbalvelden, is het tijd geworden voor een verbeterslag. Met feedback van meerdere verenigingen, spelers en scheidsrechters is besloten om afscheid te nemen van de Basketball Masterz en het spelregelbewijs te verplaatsen naar onze nieuwe Elektronisch Leeromgeving: FlowSparks.

Het grote voordeel van FlowSparks ten opzichte van de Basketball Masterz is dat er meer wordt ingezet op het vergroten van de spelregelkennis tegenover het toetsen van de spelregelkennis. Op FlowSparks krijgen basketballers de regels uitgelegd door middel van tekst, plaatjes, video’s en foto’s. De verschillende regels en spelsituaties worden uitgelegd, voordat de basketballer de test kan maken. De toets is nog altijd noodzakelijk om het spelregelbewijs te halen, maar ‘weegt’ lichter dan voorgaande jaren. Samen met onderwijsorganisatie CITO is er gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van de vraagstelling.

De overstap van de Basketball Masterz naar FlowSparks staat gepland op 1 december 2021. Omdat beide platforms niet tegelijkertijd actief kunnen zijn, is het vanaf deze datum het niet meer mogelijk om het spelregelbewijs te halen via de Basketball Masterz. Leden hebben dus nog tot die datum om een eventuele gestarte sessie te voltooien. Sessies die niet volledig zijn afgerond voor de datum van 1 december komen te vervallen. De leden moeten dan opnieuw beginnen met het behalen van hun bewijs in FlowSparks.

Momenteel wordt hard gewerkt aan een handleiding voor verenigingen over FlowSparks. Deze wordt zo snel mogelijk verspreid.

Van uitnodiging naar verplichting

Sinds de invoering van het spelregelbewijs hebben veel verenigingen hun leden gemotiveerd om het bewijs te halen. 50% van de basketballers tussen de 14 en 24 jaar is momenteel in het bezit van een spelregelbewijs, of een scheidsrechter diploma. Dat is goed, maar we kunnen beter!

Per ingang van het seizoen 2022 – 2023 willen we dit percentage brengen naar 100% van de spelers 14-24 jaar. Dus denk jij dat je de regels goed kent, of als je daar over twijfelt, zorg dat je het komende half jaar je gaat verdiepen in de regels en wees klaar voor het nieuwe seizoen! Hou onze website en socials in de gaten, en laat zien dat je er klaar voor bent!

ARE YOU READY TO PLAY?