3x3 basketbal in Harderwijk

Vooral na het winnen van Stadsidee 2021 is Rebound in gesprek gebleven met de gemeente over een hoge kwaliteit 3×3 veldje wat meer centraal in de stad zou moeten komen te liggen. Op voorstel van wethouder Companjen is gezocht naar een plekje in de buurt van De Sypel. Dat is dus gevonden!

Voor het sport-inhoudelijke gedeelte is een prettige samenwerking met onder andere GA! Harderwijk, Veld42, 3×3 Unites, Stichting Beweeg naar Toekomst en natuurlijk Rebound ’73 zelf. Deze organisaties zijn gevraagd om voor langere duur gebruik te maken van het 3×3 veld. Zij zijn enthousiast om ermee aan de gang te gaan. Succes gewenst!!

Wat maakt 3×3 basketbal bijzonder?

3X3 basketbal is toch net even wat anders dan het traditionele 5 tegen 5. Dat betekent ook dat de regels verschillen van de regels voor het traditionele basketbal. Wat is er dan precies anders en wat maakt deze sport zo bijzonder? Dat leggen we graag uit.

De basisregels zijn hetzelfde, maar er zijn ook wat verschillen. Juist deze verschillen maken 3X3 basketball een stuk dynamischer én spannender.

  1. Er wordt met drie spelers per team in het veld gespeeld in plaats van vijf.
  2. Er wordt gespeeld met één basket op een half basketbalveld.
  3. Er mag in principe niet gecoacht worden. De spelers moeten zichzelf dus coachen.
  4. Er is geen driepunterlijn, maar een tweepunterlijn. Buiten de lijn scoor je twee punten en binnen de lijn één punt.
  5. Een wedstrijd duurt 10 minuten of eindigt wanneer een team 21 punten heeft gescoord. Worden de 21 punten niet binnen 10 minuten gehaald, dan wint het team met de meeste punten.
  6. Spelers hebben 12 seconden de tijd om te scoren of een scorings poging te doen in plaats van 24 seconden. Dit noemen we de shotklok.
  7. Er wordt gespeeld met bal die het formaat van een vrouwenbal heeft en het gewicht van een mannenbal.
  8. In tegenstelling tot 5 tegen 5 basketbal kent 3X3 alleen teamfouten en geen persoonlijke fouten.

Wil je meer weten over basketbal in Harderwijk?

Misschien heb je al gehoord dat basketbal verenigingen in Nederland sterk groeien. Dat is bij ons niet anders. Wij werken daarom helaas met een wachtlijst. Laat je gegevens achter, dan kunnen we jou bellen als er ruimte is.

Kijk op https://rebound73.nl/lid-worden/

Streetball masters in Harderwijk 2019

Achter de schermen bij World Tour Amsterdam

Korte documentaire 3x3Unites